Stranka demokratske akcije.

Općinska organizacija Tešanj.

BAJRAMSKA ČESTITKA I PORUKA

Hadž i kurban baštine u sebi teološku, moralnu, socijalnu, društvenu, ummetsku i globalnu dimenziju. Treba ih znati čitati u kontekstu potreba vremena i prostora. Teološka dimenzija jasno je vidljiva u izvorima islama Kur'anu i Sunnetu i ona predstavlja zahtjev vjerniku za izvršenje.
Na pravom putu su oni koji sačuvaju bistrinu uma jer misao je najbolje što može dati ljudsko biće i zato stajanje na brdu Arafat gdje nema zastora između hadžije i uzvišenog Allaha ima za cilj da usavrši bistrinu uma kako bi čoveku bio uspješna vodilja u životu punom izazova i iskušenja.
Naša nas vjera uči da na ovome svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Ali, naše su nam nade i naše su nam muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih iskušenja.
Kurban simbolizira čovjekovu poslušnost i odanost Bogu, spremnost da se strpljivo ustraje na Njegovom putu. To je približavanje Bogu, jer onaj ko je blizak Bogu, blizak je i ljudima. Takav želi svom bratu ono što sam sebi želi. Najdraže djelo Allahu dž.š. je ono koje obraduje tvog brata. Klanje kurbana ima za cilj da u sebi ubijemo sva negativna svojstva, da nas približi Bogu i čovjeku i da gradimo jedinstvo i zajedništvo, koje je uslov da nam ovo bude na pomoći.
Muslimani u manjem entitetu i ovaj bajram dočekuju zabrinuti za svoje jedinstvo, lišeni ravnopravnosti sa drugima, svojih ljudskih i vjerskih prava i tako natjerani na dodatnu žrtvu u cilju opstanka i očuvanja dostojanstvenog života.


Posebnu poruku šaljem Vama;

Draga omladino, mubarek bajramski dani neka Vam budu ispunjeni promišljanjima koja će Vam koristiti. Dani, sedmice, mjeseci i godine omladinske brzo prođu. Ozbiljno razmišljajte o vremenu koje dolazi poslije njih. Pripremajte se za to vrijeme kako bi ga učinili što je moguće ljepšim i lagodnijim za Vas.

Dragi studenti, neka Vas bajramski dani kao I sa svim svojim obredima inspirišu da za vrijeme studija budete najbolji studenti, te naziv „akademski građanin“ dostojno promovišete u Vašem životu.

Dragi roditelji, ovi bajramski dani neka Vam donesu porodični rahatluk. Budite čuvari lijepe roditeljske atmosfere u familiji i van nje. Bdijte nad potrebama Vaše porodice, a posebno nad odgojem Vaše djece. Odgajajte Vašu djecu da ih drugi ne odgajaju, jer ih oni ne doživljavaju svojom djecom kao Vi.

U ime Općinske organizacije SDA Tešanj i u svoje lično ime ,BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Predsjednik OO SDA Tešanj
Šemsudin MEHMEDOVIĆ,dipl.ing.maš.

Posljednje vijesti

Pretplati se na eBilten

Preporučujemo

Stranka Demokratske Akcije

Stranka Demokratske Akcije BiH

E bilten br 11

Elektronski bilten Općinskog Načelnika

Petkom u 9

„Petkom u 9“ je video news kanal orijentiran da informiše o svim aktuelnim događajima i pojavama u BiH i regionu.