Stranka demokratske akcije.

Općinska organizacija Tešanj.

Jeftin pokušaj prekrajanja historije (povodom saopćenja OO HDZ Usora od 27.6.2020.)

Na objavu Načelnika općine Tešanj, Suada Huskića, od 24.6.2020. godine, u kojoj se podsjeća na početak devetomjesečne vojne opsade, reagovala je OO HDZ Usora javnim saopćenjem. Ničim izazvani uključuju se da tumače historijske činjenice i uloge, da dijele lekcije o miru i toleranciji, da ispostavljaju zahtjeve i očekivanja. Tim povodom, a radi istine, koju trebaju znati mlađe generacije dajemo javno saopćenje:
1. Tešanj je sa Maglajem i dijelovima općina Doboj i Teslić više od devet mjeseci bio u potpunoj vojnoj opsadi, od 24.6.1993. do 18.3.1994. godine i to je historijska činjenica, isto kao što je i historijska činjenica da je u ovaj položaj-okruženje Tešanj doveden saradnjom HVO-a i VRS (najkonkretnije; HVO 111. XP brigade Žepča i VRS 1. Teslićke brigada, puštanjem tenkova i jedinica VRS preko Hatkinih njiva prema Novom Šeheru, zaleđu Tešnja i Maglaja). Početak sukoba obilježilo je ubistvo Himze Đogića, komandanta Štaba TO Teslić, koji je upućen na pregovore. Rezultat vojne saradnje HVO i Vojske Republike Srpske je protjerivanje oko 6000 Bošnjaka Novog Šehera i susjednih mjesta, progona koji je uključivao pljačku, progon i ubistva.
Rezultat saradnje HVO i VRS su logori HVO-a u Žepču (tunel Karaula i Silos, u zgradama osnovnih škola 'Rade Kondić' u Žepču, i selima Perković i Ljubatovići, hangarima 'Nove trgovine' i 'Silosu' u Žepču) i deportacija preko 400 zarobljenika iz Šehera, Kamenice i Rajševe u Hercegovačke logore (Mostar, Ljubuški, Čapljina i dr.). Deportacija zarobljenika preko teritorije pod kontrolom VRS. Posljedica te saradnje je i stradanje više od 100 vojnika ARBiH, preko 150 ratnih invalida i preko 50 civila iz Tešnja, za vrijeme opsade.

Na sve ovo OO HDZ Usora traži da se u Tešnju ostavimo prošlosti i da se ne sjećamo vojnog okruženja Tešnja i žrtava, da ne spominjemo vojnu saradnju HVO-a i VRS. Na sličan način danas neki traže da se ne sjećamo ni brojnih presuda Međunarodnog suda u Hagu, za genocid u Srebrenici, za progone, za ratne zločine širom BiH, za udruženi zločinački poduhvat (UZP)…
Nije dobro da se jedna općinska organizacija HDZ-a dijeli lekcije drugima, pogotovo jer su u okruženju građani Tešnja; i Srbi i Hrvati i Bošnjaci dijelili istu sudbinu. Neimaština, glad, iščekivanje boljih dana su bili naša svakodnevnica koju smo skupa proživljavali.
2. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na tešanjskom prostoru bilo je mnogo izazova i iskušenja u sprečavanju oružanog sukoba Armije BiH (OG 7 JUG i HVO-a 110 brigada). Oružani sukob je izbjegnut i pored brojnih provokacija sa strane HVO-a (opkoljavanje policijske stanice u Tešnju, hapšenje komandanata Odreda Miljanovci, pokušaji pretpočinjavanja jedinica ARBiH, upad u rovove predate IFOR-u i dr.). Hvala Bogu i hvala svima onima koji su razumnim djelovanjem spriječili sukobe HVO Usora i jedinica Armije RBiH do sukoba nije došlo. Ovo je historijska činjenica i ne treba je zanemariti, nego na temelju nje graditi odnose Bošnjaka i Hrvata i sarađivati. Naglašavamo da nekadašnji ili današnji odnosi Tešnja i Usore ili Bošnjaka i Hrvata ove dvije općine ne mogu negirati istinu da je 111 XP brigada HVO direktnom i otvorenom saradnjom sa VRS dovela tešanjski prostor u vojno okruženje.
3. Odlukom Visokog predstavnika (OHR) 1997. godine od dijelova općine Tešanj i Doboj, na principima zaokruživanja etničkog prostora formirana je današnja općina Usora. Etnička distanca i formiranje nove općine nisu bili izbor općine Tešanj, SDA ili građana općine Tešanj. Ipak, prihvatamo tu činjenicu i uvažavamo postojanje općine Usore, te kao i uvijek do sada podržavamo saradnju dvije općine i naroda na ovim prostorima.
Nevjerovatno je da se nakon toliko godina od strane HDZ Usora ispostavljaju neki prigovori u pogledu infrastrukture (pošta, škola i dvorana, zgrada MZ na Tešanjci i sl.) sa pričom kako je neko nešto „dobio“, a sve s ciljem da se traži da se općina Tešanj ili njen Načelnik odreknu distrikta (stadion na Tešanjci). Moramo zbog javnosti reći da je sadašnji distrikt nogometni stadion koji klub NK Pobjeda koristi već 60 godina i to ne može biti prostor za potkusurivanje i „razmjene teritorija“.
Ističemo da ne podržavamo podjelu vrtića, škola, sportskih klubova i dr. po nacionalnoj osnovi. Ustanove i javni sektor u Tešnju, uključujući i Bolnicu nisu izuzetak nego dio naših nastojanja da gradimo Bosnu i Hercegovinu u kojoj ima mjesta za sve. Smatramo da nema mjesta nikakvim tezama „o majorizaciji“ ili narušavanju nacionalnih odnosa na našim prostorima, kao što nema mjesta ni ostvarivanju nekih „starih“ ciljeva ili neispunjenih želja.
4. Na kraju, Bošnjaci i Hrvati, kao i Općina Tešanj i Općina Usora, trebaju sarađivati na temelju međusobnog uvažavanja. Lekcije iz prošlosti nas trebaju podsjećati kako ne bismo ponovo bili u istoj ili sličnoj situaciji u budućnosti. Ne želimo život u prošlosti, ali nećemo dozvoliti da se istina zaboravi ili iskrivi. Istina se ne može mijenjati!

OO SDA Tešanj

Posljednje vijesti

Pretplati se na eBilten

Preporučujemo

Stranka Demokratske Akcije

Stranka Demokratske Akcije BiH

E bilten br 11

Elektronski bilten Općinskog Načelnika

Petkom u 9

„Petkom u 9“ je video news kanal orijentiran da informiše o svim aktuelnim događajima i pojavama u BiH i regionu.