Za sigurnu, razvijenu i ravnopravnu Bosnu i Hercegovinu

Stranka demokratske akcije je nastala u vremenu globalnog raspada socijalističkog sistema i dolazeće disolucije SFRJ. SDA je bila odgovor na 50-godišnje političko i kulturno potiskivanje jugoslovenskih muslimana i očiglednu ratnu prijetnju koja se nadvila nad Bosnom i Hercegovinom. Kao široki narodni pokret postala je nosilac procesa političke emancipacije bosanskih muslimana i ključni politički činilac u odbrani državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine na kraju 20-tog stoljeća.

SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu. Bila je to prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Programskom deklaracijom SDA je sebe definisala kao „Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“. Istaknut je „poseban interes za očuvanje Bosne i Hercegovine kao zajedničke države Muslimana, Srba i Hrvata. U ovom smislu, SDA će se energično oduprijeti pokušajima destabilizacije BiH, njene podjele i svojatanja, bez obzira sa koje strane takve i slične pretenzije dolazile“. 

Pogledaj promotivni video
OO SDA Tešanj

Jaka SDA je Jaka BIH!

Jačanje države Bosne i Hercegovine naš je primarni i trajni cilj, a izgradnja funkcionalnije i jednostavnije državne organizacije predstavlja put do njegovog ostvarenja.

Od svoga postanka do danas SDA kontinuirano dokazuje svoju sposobnost za vođenje pozitivnih procesa koji doprinose stabilnosti i razvoju cijele Bosne i Hercegovine, kao i spremnost da nudi najbolje i najzrelije odgovore na najteža pitanja te donosi rješenja prihvatljiva za sve narode i građane naše zemlje.

 
https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/osnivanejsda.jpg

HISTORIJA SDA BiH

SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu. Bila je to prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Programskom deklaracijom SDA je sebe definisala kao „Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“. Istaknut je „poseban interes za očuvanje Bosne i Hercegovine kao zajedničke države Muslimana, Srba i Hrvata. U ovom smislu, SDA će se energično oduprijeti pokušajima destabilizacije BiH, njene podjele i svojatanja, bez obzira sa koje strane takve i slične pretenzije dolazile“. Incijativni odbor za osnivanje Stranke je činilo 40 odlučnih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banja Luke.

https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/Izetbegovic.jpg

Prvi predsjednik SDA BiH

Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović. Izetbegović će na čelu Stranke ostati do oktobra 2001. godine, predvodeći Stranku i bošnjački narod u najdramatičnijem periodu bosanske istorije.

https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/sisic-i-mehmedovic.jpg

Historija OO SDA Tešanj

Prvi predsjednik OO SDA Tešanj bio je Senad Hodžić, a nakon njega bili su Amir Brka, Fuad Šišić, Izudin Ahmetlić i Šemsudin Mehmedović te trenutni predsjednik Amir Kurtić.

https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/amirkurtic.jpg

Predsjednik OO SDA Tešanj

Trenutni predsjednik OO SDA Tešanj je Amir Kurtić. Rođen je 11.09.1976. godine u Doboju. Po zanimanju je diplomirani injžinjer elektrotehnike. Uposlen je u firmi Mann Hummel i to na poslovima rukovodioca službe održavanja i vođe investicija. Ujedno je i član menadžmenta ove firme.

Dugogodišnji je član i aktivista OO SDA Tešanj, član IO SDA Tešanj, potpredsejdnik OO SDA Tešanj. Delegat je na više kongresa SDA BiH. U dva mandata bio je vijećnik i predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tešanj.

Od 1994. godine je član MO SDA Tešanjka, a obavljao je i dužnost predsjednika Skupštine MZ Tešanjka, gdje je učestovao u više aktivnosti oko uređenja infrastrukture u ovoj MZ.
Bio je i predsjednik MO SDA Tešanjka – Lepenica.

Jedan je i od osnivača Kluba prijatelja Srebrenice.

Oženjen je, otac troje djece.