Za sigurnu, razvijenu i ravnopravnu Bosnu i Hercegovinu

Stranka demokratske akcije (SDA) je nastala u vremenu globalnog raspada socijalističkog sistema i dolazeće disolucije SFRJ. Predstavljala je odgovor na 50-godišnje političko i kulturno potiskivanje jugoslovenskih muslimana i očiglednu ratnu prijetnju koja se nadvila nad Bosnom i Hercegovinom.

 

Kao široki narodni pokret postala je nosilac procesa političke emancipacije bosanskih muslimana i ključni politički činilac u odbrani državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine na kraju 20-tog stoljeća

Pogledaj promotivni video
OO SDA Tešanj

Jaka SDA je Jaka BIH!

Primarni cilj SDA je jaka država Bosna i Hercegovina, a izgradnja funkcionalnije i jednostavnije državne organizacije predstavlja put do njegovog ostvarenja.

Od postanka do danas, SDA nastoji kreirati pozitivne procese koji doprinose stabilnosti i razvoju cijele Bosne i Hercegovine, te svijetlijoj budućnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini.

https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/osnivanejsda.jpg

HISTORIJA SDA BiH

SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu, a predstavljala je  prvu registrovanu političku stranku nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Incijativni odbor za osnivanje Stranke je činilo 40 odlučnih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banja Luke.

Kroz programsku deklaraciju jasno je sebe definisala kao  „politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“, a istaknut je „poseban interes za očuvanje Bosne i Hercegovine kao zajedničke države Muslimana, Srba i Hrvata. U ovom smislu, SDA će se energično oduprijeti pokušajima destabilizacije BiH, njene podjele i svojatanja, bez obzira sa koje strane takve i slične pretenzije dolazile“.

https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/Izetbegovic.jpg

Prvi predsjednik SDA BiH

Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović – bosanskohercegovački političar, bošnjak, patriota, predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine, a potom prvi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda od 1996. do 2000. godine.

Alija Izetbegović  je bio respektabilan političar i komadant koji se snažno borio za prava svih građana u Bosni i Hercegovini, a ostat će zapamćen kao lider koji je predvodio stranku i bošnjački narod u najdramatičnijem periodu bosanske hstorije.

https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/sisic-i-mehmedovic.jpg

Historija OO SDA Tešanj

Ubrzo nakon formiranja SDA BiH, započeo je proces osnivanja ogranaka stranke širom Bosne i Hercegovine. Među prvima je osnovan i Općinski odbor SDA Tešanj, koji je nastojao slijediti viziju Osnivačke skupštine SDA BiH i prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi predsjednik OO SDA Tešanj bio je Senad Hodžić, zatim Amir Brka, Fuad Šišić, Izudin Ahmetlić i Šemsudin Mehmedović. Trenutno funkciju predsjednika OO SDA Tešanj, obnaša Amir Kurtić.

https://sdatesanj.ba/wp-content/uploads/2021/06/amirkurtic.jpg

Predsjednik OO SDA Tešanj

Trenutni predsjednik OO SDA Tešanj je Amir Kurtić. Rođen je 11.09.1976. godine u Doboju. Po zanimanju je diplomirani injžinjer elektrotehnike. Uposlen je u firmi Mann Hummel i to na poslovima rukovodioca službe održavanja i vođe investicija. Ujedno je i član menadžmenta ove firme.

Dugogodišnji je član i aktivista OO SDA Tešanj, član IO SDA Tešanj, potpredsejdnik OO SDA Tešanj. Delegat je na više kongresa SDA BiH. U dva mandata bio je vijećnik i predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tešanj.

Od 1994. godine je član MO SDA Tešanjka, a obavljao je i dužnost predsjednika Skupštine MZ Tešanjka, gdje je učestovao u više aktivnosti oko uređenja infrastrukture u ovoj MZ.
Bio je i predsjednik MO SDA Tešanjka – Lepenica.

Jedan je i od osnivača Kluba prijatelja Srebrenice.

Oženjen je, otac troje djece.