fbpx

Zgroženi smo neprofesionalnim ponašanjem i govorom mržnje aktuelnog ministra za pravosuđe i upravu ZDK, Edina Hasaničevića (NS).


U subotu, 09.septembra 2023.godine, obilježili smo jedan od najznačajnijih općinskih praznika – Dan oslobođenja općine Tešanj od fašizma. Općina Tešanj, kao organizator obilježavanja, je nastojala još jednom poslati poruku poštovanja, sjećanja na poginule patriote, te promovisati vrijednosti slobode, jednakosti i nastavka borbe za ljudska prava. Međutim, nažalost, te poruke nisu bile fokus događaja, bar ne po onome što smo vidjeli na društvenim mrežama.


Javnost je mogla pročitati saopćenje i status aktuelnog Ministra za pravosuđe i upravu ZDK, gdina Edina Hasaničevića (Naša stranka), koji je prozvao i na krajnje neprimjeren način, uvrijedio, omalovažio i optužio općinskog vijećnika i pripadnika Armije RBiH, Jakuba Rošića (SDA), a sve zbog pitanja vjećnika o promjeni statusa etničke pripadnosti ministra prije i tokom imenovanja u Vladu ZDK. Naime, opće je poznata činjenica da se ministar Hasaničević kao kandidat na izborima izjašnjavao kao “Bosanac”, i “Ostali”, ističući da zagovara “širi građanski koncept”. Ali, zagovaranje tog koncepta se zagubilo nakon Općih izbora 2022 i imenovanja Vlade ZDK, kada se ministar odjednom počeo izjašnjavati kao “Bošnjak”, samo da bi sjeo u fotelju ministra.


Iščitavajući Etički kodeks izabranih zvaničnika i dužnosnika ZDK, čiji je izrađivač upravo Ministarstvo kojem rukovodi ministar Hasaničević, ali i Etički kodeks Naše stranke, kojoj pripada ministar, uočavamo da je ministar pokazao duboko nerazumijevanje navedenih dokumenata i na jedan neprimjeran i neprofesionalan način izrekao klasičan primjer govora mržnje, koji ne bi smio biti dio javnog diskursa, a pogotovo ne sastavni dio govora izabranih i imenovanih dužnosnika. Uvrijedio je indirektno sve pripadnike Armije RBiH i ratne vojne invalide.

Stoga, oštro osuđujemo ponašanje ministra, zahtjevamo poštivanje donesenih akata, osuđivanje širenja govora mržnje relevantnih subjekata, te tražimo izvinjenje ministra za drsko izrečene i neumjesne riječi vijećniku i pripadniku Armije RBiH.Komisija za informisanje OO SDA Tešanj