fbpx

Općinsko vijeće Tešanj nije dalo saglasnost za dodjelu koncesije na lokalitetu Trebačko brdo.

Zahtjevom je tražena saglasnost za istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa krečnjaka na površini  od oko  300 dunuma zemlje, i to na period od 30 godina. 

Bez obzira na opredjeljenost Općine Tešanj razvoju privrede i otvaranju novih investicija, u ovom slučaju procjenjeno je da bi ovakva saglasnost bila nauštrb prirodnih i kulturnih resursa na našem području. 

Klub vijećnika SDA Tešanj je imao stav da je uticaj na okoliš, zaštita prirode i javni interes u ovom slučaju ispred pozitivnih ekonomskih efekata koje bi imali u vidu zapošljavanja i priliva novčanih sredstava. 

Također, Klub vijećnika SDA Tešanj je poštovao i mišljenje organa Mjesne zajednice Trepče na čijem teritoriju se nalazi pomenuta lokacija, a koji su bili protiv davanja koncesije. 

Ova odluka razmatrana je na posljednjoj, 10. – toj sjednici Općinskog vijeća Tešanj, koje je održano u petak 29.oktobra. 

Sjednicu je obilježio i otežan rad, jer su pojedini opozicioni vijećnici izlascima sa sjednice, dobacivanjima iz vijećnićkih klupa doveli u pitanje usvajanje dnevnog reda, što bi u prevodu značilo prolongiranje održavanja sjednice i prolongiranje o izjašnjavanju o dodjeli koncesije na lokalitetu Trebačko brdo. 

KLUB VIJEĆNIKA SDA TEŠANJ